Június 14. Péntek, Vazul

Fuldoklik a bozóttüzek füstjében Sydney

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nincs egyszerű helyzetben Ausztrália. A nyár már meg is kezdte a rohamot, sok helyen a 37°C-os meleg egyáltalán nem meglepő, de egyes déli területeken a 42°C-is felbukkan a napokban.

kép: dw.com

A nyári meleg pedig csak ront azon a helyzet, ami november eleje ótafojtogatjaÚj-Dél-Wales ésQueensland lakosait. A két szomszédos államban ugyanis elképesztően heves bozóttüzek vannak, melyeket mind a mai napig nem sikerült teljesen megfékezni.

kép: foxnews.com

A probléma jelentős, hiszen hiába a figyelmeztetések, több haláleset is történt. A tűzoltók megfeszített munkája ellenére is nagyjából 468 házat tett a földdel egyenlővé a tűzvész. Arról nem is beszélve, hogy több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, ésideiglenesszállásokon, vagy rokonoknál keresni menedéket a lángok elől.

kép: bbc.com

A nagyvárosok lakói sincsenek biztonságban. Ausztrália szimbolikus városa Sydney is veszélybe került, mivel a közeli nemzeti parkban 150 000 hektáron pusztítanak a lángok, melyek az elővárosokat is nyaldossák.

kép: nytimes.com

Az igazi problémát azonban a nagyvárosok esetében a füst jelenti. A bozóttüzek füstjét a szél a városokba fújja, ahol pedig így a levegő minősége rendkívül gyorsan romlik. Jelenleg egyes területeken a nyolcszorosa a károsanyag mennyiség a levegőben a városban megszokotthoz képest. Ennek megfelelően az egészségügyi szakemberek kérik, hogy ha lehet, az emberek maradjanak otthon, és tartózkodjanak a fizikai munkáktól is, amíg a helyzet nem javul. Erre pedig még néhány napig biztosan várni kell.

kép: thenewdaily.com.au

lead kép: bbc.com