Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Porvihar csinált éjszakát a nap kellős közepén Ausztráliában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem is egyszer olvashattunkarról, milyen pusztítással kellett számolni Ausztráliában a nyári forróság ésa szárazság miatt.

kép:express.co.uk

Az ökológiai csapássorozat mellett azonban nem szabad megfeledkezni egy másik, jelentős egészségkárosító hatással rendelkező meteorológiai jelenségről sem, a porviharról.

kép:abc.net.au

Október 18-án is egy ilyen jelenséggel kellett szembenéznie aqueenslandiKingaroyvárosának, ahol 90 km/h-ás szélsebességgel érkezett a vihar, és másodpercek alatt sötétbe borította a területet. A porvihar ugyan sérüléseket önmagában nem okoz, de a szálló apró szemcsék belégzése komoly egészségügyi problémák kialakulásához vezet.

A jelenség ráadásul nem egyedi, és azt sem lehet mondani, hogy időszakos. Az Ausztráliát sújtóaszályok egyre nagyobbak, így a területen egyre gyakoribbak az ilyen, vagy ennél is hevesebb porviharok. Mivel az esőzések a klímaváltozás miatt ritkulnak – az amúgy sem éppen csapadékban bővelkedő területeken -, így a helyiek kénytelenek lesznek alkalmazkodni a hasonló kíméletlen porviharokhoz.

kép:adelaidenow.com.au

leadkép:sputniknews.com