Július 18. Csütörtök, Frigyes

Már öl is a füst Indonéziában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem csak a Földtüdeje, hanem az Indonéz tőzeglép is lángokban áll. Ennek oka is az ember, nem is lehet kétséges, de ebben az esetben a hatásokat is gyorsabban lehet érezni.

Indonézia

Lángol a tőzeglép, és nem tegnap gyulladtak ki a növények. A szárazság a fő oka annak, hogy sűrűfüstkering a levegőben, az a szárazság,melyetmi, emberek generáltunk azzal, hogy a terület erdőségeit eltüntetveolajpálma ültetvényeket telepítettünk hatalmas mennyiségben.

kép:theguardian.com

Önmagában az olajpálmával sem lenne baj, csak a mértéktelenség okoz hatalmas gondokat. Az ültetvények is erdők, de messze nem olyanok, mint amilyeneket feláldoznak értük. Bár az olajpálma is megköti a szén-dioxidot, hatalmas károkat okoz a helyi ökoszisztémákban az, hogy szintekontrolláltalanúlterjeszkedhetnek az ültetvények. Ráadásul a szárazság mellett az sem tesz éppen jót, hogy bár mára illegálissá vált, a helyiek körében bevett szokás, hogy úgy tisztítanak meg egy területet, hogy nem egyszerűséggel felgyújtják, hiszen így a talajtápanyagtartalmais növelhető. Csakhogy a tüzet nem lehet a telekhatárok közt tartani, a kerítés, vagy a térképen egy vonal nem fogja megállítani.

Hatások

Tudjuk, hogy az erdőségeink pusztulása minden egyes ember életére rányomják abélyegüket. Tudjuk, de azért annyira nem foglalkozunk vele, hiszen ez még nem most lesz. Hiába vannak hatásai már most is, ezek nem olyan rosszak, még nem fájnak annyira, hogy tényleges lépéseket is tegyünk ellenük.

kép:bbc.com

Az Indonéz helyzetazonban más. A füstugyanisországokon is átível, és egészségügyi gondokat okoz. Csak az idei tüzek során 310 000 embernél jelentkeztek szem és bőrirritációk, és 30 000 ember szenvedett akut légútifertőzéseket a füsttől. Ezek mellett a füst halálos áldozatokat is szedett. Egy csecsemő élete harmadik napján a füst belégzése okozta gyulladásokba halt bele, egy idős férfit pedig kertjében találtak holtan, ebben az esetben is a belélegzett füst a kiváltó ok.

Sajnos a területen a vetélések, koraszülések alakulásába is beleszül a füst, és alégútifertőzések, akár maradandó gondok kialakulásában is jelentős szerepet játszik. Ráadásul alángokminden évben felcsapnak, egyre erősebben, egyre nagyobb területeket érintve. Ellenük nincs más fegyver, mint az emberi bevett, de rettenetesen rossz gyakorlat megállítása, és azújraerdősítés, hogy az esőt is vissza lehessen csalogatni a területre.

lead kép:bangkokpost.com