Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Hagibis Japánban tombolt

Világidőjárás
2019. október 15. 08:00
null

Várható volt, hogyHagibisrombolni fog, és erre fel is készültek a Japán hatóságok. Tudták, hogy érintett leszTokio, és a közeli prefektúrák, de arra nem számítottak, amitHagibisvégül a nyakukba zúdított.

kép:bbc.com

A szupertájfun azzal vonta magára a figyelmet, hogy elképesztően rövid idő alatt vált 5-ös kategóriájú viharrá, extrém kis szemmel. Szerencsére, mire elérte a japán partokat, veszített erejéből, így végül 2-es kategóriában érkezett, majd kezdetttombolásba.

kép:bbc.com


Hagibisszélereje 144 km/h körül alakult, és szeme áthaladtTokiofelett is, végül pedig 42 halálos áldozatot, 198 sérültet és 15 eltűnt személyt hagyott maga után, legalábbis a legutóbbi adatok alapján.

kép:bbc.com

A tájfunigazi ereje nem is a szélben rejlett, hanem a csapadékban, amit magával hozott.Hakanaüdülővárosban mérték a rekordot, itt 24 óra leforgása alatt 942,3 mm eső hullott, ami majdnem egy méternyi víz mindenhol. De az üdülőváros még szerencsés volt, hiszen nem völgyben fekszik, ahol a víz nemigen tud gyorsan elfolyni. Az egyik legrosszabb helyzetbeNaganováros került. Itt egyes lakóövezetek a becslések alapján 5 méter víz alatt is állhatnak.

Az anyagi kár hatalmas, még mindig több tízezer ember van áram nélkül, és a vízszolgáltatást sem sikerült mindenhol helyreállítani. A folyók kiléptek medrükből, és szinte kivétel nélkül minden érintett területről jelentettek földcsuszamlásokat is.

lead kép:commondreams.org

esőtájfunJapánemberszélHagibis