Július 27. Szombat, Liliána, Olga

60 éve nem látott aszály sújtja Chilét

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Olvashattunk az Afrikát érintő szárazságról, ahol több tízezer haszonállat pusztult el. Chile azonban sokkal rosszabb helyzetbe került. Az elmúlt 60 év legsúlyosabb aszályával kénytelen együtt élni.

kép:phys.org

A most megerősített jelentések szerint Chilében a kistermelőket sújtotta legjobban a szárazság. Mintegy 106 000 haszonállat pusztult el csak a mostani évben, volt olyan gazdaság,aholaz állatok fele odalett.

kép:phys.org

De nem jártak jobban azok a gazdák sem, akik növénytermesztésből élnek. Egy helyi lakos elmondta, hogy kertjében sok gyümölcsfa, virág ésdísznövényvolt. Most semmi nincs, minden kipusztult, a föld pedig kirepedezett. Állítása szerint sok olyan évet látott, amikor kevés volt a víz, de idén egyáltalán nem esett. A baromfik tartását is fel kellett függeszteni, mert kell a víz a családjának.

kép:thegardenisland.com

A kormány tisztában van a súlyos vízhiánnyal, ami miatt többek közt a monokultúrás növénytermesztést teszi felelőssé. Acitrusés avokádóültetvények ugyanis virágoznak, és hatalmas mennyiségű vizet igényelnek.

kép:geek.com

Az öntözött területekbirtokosai azonban úgy látják, a gondot a talaj feletti és alatti víztárolás hiánya okozza. Ez a vita azonban nem fog segíteni azon a számtalan kistermelőn, akiket a mostani kivételesen erős aszály teljesen tönkretett. Ráadásulmindenzelőrevetíti, mint is jelent majd a klímakatasztrófa a világ mezőgazdaságára, illetve az állattartásra nézve.

kép:news.sky.com

lead kép:accuweather.com