Június 14. Péntek, Vazul

Újra mozog a Föld gyomra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Erősen mozgolódik aVillaricavulkán Chilében. A hegy utoljára 2015-ben produkált kitörést, a szakértők pedig most is hasonló eseményekre számítanak.

kép:bbc.com

Az előrejelzéstjelentősenmegnehezíti, hogy a felhősödés miatt nem tudják megfigyelni a vulkáni krátert. A szeizmikus aktivitás azonban jelentősen megnőtt, ennek megfelelően a szakemberek narancs riasztást adtak ki a környékre.

kép:bbc.com

Ez azt jelenti, hogy a vulkáni kráter 2 kilométeres körzetében nem lehet tartózkodni, valamint a környező, több, mint 30 településen is fel kell készülni az esetleges evakuációra. Az utolsó kitörés során több robbanás is jelentkezett, így a szakértők most is hasonló kitörésre készülnek. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a hegy mozgolódása nem jár majd semmilyen komolyabb aktivitással. Az emberek érdekében azonban jobb félni, mint megijedni.

kép:volcano.si.edu

A vulkán aktivitása nemzetközi szinten is okozhat kellemetlenségeket, ha a szélirány nem kedvező. Ebben az esetben a vulkáni hamu akadályozhatja a repülést, ha megfelelő magasságba jut – ehhez igen erőteljes kitörést kell produkálnia - akkor Chile légterének egy része is használhatatlanná válik.

lead kép: roamingaroundtheworld.com