Május 17. Péntek, Paszkál

Megint lángol Görögország

Világidőjárás
2019. szeptember 18. 08:00
null

Már augusztusban is küzdöttek tüzekkel a görögök, de azokat úgy-ahogy sikerült megfékezni. Szeptember 13-án újra jelentettek tüzeket, mostanraaazonban a számuk közel 80-nal nőtt. Athén közelében és több nyaralóhelyen isfellobbantaka lángok, melyekkel több száz tűzoltó veszi fel a harcot.

kép:bbc.com

Egy ember meghalt a tűz következtében, füstmérgezést kapott. Az Athén közelében lévőSharonidaüdülőhelyen pedig kiürítették a nyaralókat is, sok turistát vittek biztonságos helyre, mivel a tűz komolyan veszélyezteti a területet.

kép:straitstimes.com

A helyi erdőségek sajnos nagyon kiszolgáltatott helyzetben vannak. A klímakatasztrófa, melynek kezdetén tartunk egyre szárazabb időszakokat hoz. Ez pedig az erdőségeket is kikezdi, hiszen a szárazságban nagyon az esélye a tűz kialakulásának. Ezen az sem segít, hogy az emberek figyelmetlenek, és parázsló csikkeket hajigálnak szerteszét, vagy éppen grilleznek a kertben, és nem figyelnek megfelelően a tűzvédelemre.

kép:greece.greekreporter.com

A mediterrán régióban a tudósok előrejelzése alapján a száraz időszakok csak szaporodni fognak, vagyis az erdőtüzek is gyakoribbak és hevesebbek lesznek. Sajnos a szárazság a fák ellenállóképességét is jelentősen rontja, így könnyebben támadják meg őket az élősködők, betegségek, melyek további jelentős erőveszteségekhez vezetnek.

lead kép:reuters.comm
erdőklímatűzemberéletGörögország