Május 2. Csütörtök, Zsigmond

A Dorian hurrikán kipusztított egy madárfajt is

Világidőjárás
2019. szeptember 06. 16:00
null

Dorianpusztítása a Bahamákon kritikus szintet öltött. Az előzetes adatok alapján a több, mint 300 km/h-ás széllel tomboló vihar 13 000 házat tett a földdel egyenlővé ésezidáig20 halálos áldozattalszámolnak ahatóságok.

kép:edition.cnn.com

A károk felmérése és a romok eltakarítása még most is folyamatban van, a nemzetközi segélyszervezetek, mentőcsapatok és a helyi erők isfolyamatosankeresik a túlélőket, és próbálják menteni a menthetőt.

kép:aljazeera.com

kép:news.sky.com

Dorianazonban nem csak az emberekben és az ő életterükben tett kárt, hanem a szigetek egyedülálló élővilágában is. A hurrikánok folyamatosan rongálják a Bahamák fenyveseit a sós víz és a szélerősség által. Ehhez jön még az emberi tevékenység, mely összességében azt eredményezi, hogy az egyébként is törékeny ökoszisztéma maradandó károkat szenvedett. Ma már szinte biztos, hogy a világ szegényebb lett a bahamai csuszka madárfajjal. A kis madarak száma sajnos folyamatosan csökkent, mostanra csupán két példányt sikerült megfigyelni belőlük a szigeteken.Dorianazonban minden reménytelsöpörtarra, hogy valaha is meg lehessen menteni ezt a fajt, ugyanis a kis madaraknak nagyon kicsi esélyevan arra, hogy egy ilyenerejűvihar tombolását túléljék.

kép:rollingharbour.com

lead kép:nl.wikipedia.org

madárviharDorianembercsuszkahalál