Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Több, mint 600 mm eső egyetlen nap alatt...

null

Az Indiát érintőmunszunidén különösen szeszélyes. Sokat váratott magára, ám most, hogy megérkezett már messze nem az enyhet hozó esőről lehet beszélni vele kapcsolatban, és mára a heves esőzés sem fedi a valóságot.

kép:SRC, Govt of Odisha Twitter

Az utóbbi időben az esőzésekkel kapcsolatban egyre inkább azt láthatjuk, hogy egyszerre zúdul a fejünkre annyi csapadék, amit régebben két - három vihar szállított. Ez bizony a klímakatasztrófa velejárója, hiszen a viharok ritkulnak, ám a szállított csapadékmennyiség nem lesz kevesebb. Ennek köszönhető az a rengeteg villámárvíz, melyekről szinte nap mint nap olvashatunk.

Odishaállamban, Indiában azonban a heves esőzés fogalma most új értelmet nyert. 200 mm feletti csapadékmennyiség már igencsak nagy, hiszen ez azt jelenti, hogy mindenhol 20 centi vízzel kell számolni. Az említett területen azonban egyetlen nap alatt 608 mm csapadék hullott, amit további 555 mm eső követett másnap.

kép:SRC, Govt of Odisha Twitter

Ez a csapadékmennyiség pedig már törvényszerűen okoz komoly áradásokat, amikkel a területen számolni is kellett. 45 000 embert kellett kitelepíteni, az anyagi károkjelentősek, ráadásul az utóbbi néhány napban az esőzések következtében 4 ember életét is vesztette.

kép:SRC, Govt of Odisha Twitter

lead kép:foodlist.com