Május 23. Csütörtök, Dezső

Olyan vulkánok is aktívak lehetnek, amiket rég kihunytnak hittünk!

null

A tudományos világ, azon belül is a vulkanológusok figyelmét egy újtanulmánykötötte le, hiszen olyasmit állít, ami mindannyiunk életét befolyásolhatja.

A vulkánokkal kapcsolatban tudjuk, hogy a legtöbb már nem aktív. Azok, amik még mindigképeseka kitörésre, komoly gondokat is tudnak okozni, főleg mert annak dacára, hogy aktív vulkánokról van szó, azoldalaikonvirágzik a mezőgazdaság, és persze a települések is.

kép:strangesounds.org

Azok a vulkánok, melyek már kialudta, tökéletes táptalajjal rendelkeznek,ráadásuligenrégótalakottak is. Hiszen több ezer éve volt, hogy utoljára aktivitást mutattak, azóta pedig már erejük elillant.

Egy új tanulmány azonban aCiomadulvulkánt vizsgálva meglepő felfedezést tett. A romániai hegy már 30 000 éve alszik, több ezer éve semmilyen aktivitást nem mutat. Ennek ellenére kiderült, hogy a felszín közeli kőzetrétegek egy része olvadt. Egyes régiókban a kőzetek 15%-a, másokban akár 45%-a is. Ez pedig aggodalomra ad okot, hiszen a nagy mennyiségű olvadt kőzet azt sugallja, a vulkán potenciálisan képes lehet egy nagyobb kitörést is produkálni.

kép:volcanohotspot.wordpress.com

Ha pedig ez igaz - és bár a kutatókkiemelik, hogy a kialudtnak hitt vulkán biztosan nem lesz újra aktív -, akkor bizony nem ártana a többi vulkánt is hasonlóvizsgálatalá vonni.

lead kép:vulkanologia.elte.hu