Május 23. Csütörtök, Dezső

Mumbaiban egyetlen nap alatt akár 375,2 mm eső is esik

null

Indiának ebben az évben már meg kellett küzdenie hatalmas szárazságokkal, melyeket a monszun időszak kezdetének eltolódása okozott, és 50°C-os meleggel is, mely egyértelműen a klímakatasztrófa folyamatának köszönhető. Most azonban megérkezett az eső, és bizony elérték azt a pontot, mikor a jóból is megárt a sok.

kép:dbpost.com

India egyes területein a nagy szárazság miatt komoly vízhiányalakultki, mivel a helyi víztározók is kiapadtak. Most azonbanMumbaibanéppen ellenkező a helyzet, a heves monszunmiatta tározók szintje rekordmagas, és a városban az áradások okoznak gondot.

2014 óta a legnagyobb csapadékmennyiséggel kellett számolniuk júliusban, melynek átlaga pontosan 1268,4 mm volt (2014-ben ez a szám 1468,5 mm volt). A legnagyobb esőzések július 1 és 2 között voltak, ekkor 24 óra alatt 375,2 mm csapadék hullott Mumbaira.

kép:latestly.com

A városban sok gondot okoz a víz, iskolákat, közintézményeket kellett bezárni a heves esőzések következtében. Sok helyen a tömegközlekedés is akadozik, mivel asíneketés az utakat az áradások alámossák, így azokon nem lehet utazni. A hatóságok vagy elterelik a járatokat, ha erre van lehetőség, vagy kénytelenek leállítani azokat, amivel viszont komoly fennakadásokat okoznak a város életében.

kép:bbc.com

A monszunidőszak még két hónapig eltart, és bizony hoz csapadékot bőven. A július 25 és augusztus 4 közti időszak átlaga most 2394,4 mm, mely meghaladja az ilyenkor szokásos mértéket is. A jó hír, hogy a vízellátás előreláthatóan 2020 szeptemberéig mindenféle korlátozás nélkül megoldott a városban.

lead kép:skymetweather.com