Május 23. Csütörtök, Dezső

Megjött Bailu és 500 mm esőt hoz egyetlen nap alatt

null

Dél-Tajvan megismerhetteBailut, de ennek a találkozásnak senki nem örült. A tájfun landoláskor 108 km/herejűállandó széllel, és 130 km/h körüli széllökésekkel érkezett.

kép:aljazeera.com

A hatóságok előzetesen figyelmeztetést adtak ki, mivel egyes területeken a várható kifejezetten heves esőzések egyetlen nap alatt akár 500 mm csapadékot is hozhatnak. Ez így is történt, több hegyi faluban is 19 óra leforgása alatt 430-440 mm eső hullott,Liushidanshanban480 mm-elkellettmegbirkózni.

kép:m.focustaiwan.tw

A hatalmas mennyiségű eső természetesen más gondokat is hozott magával. Több településre is vörös riasztást adtak ki a földcsuszamlások miatt. Az érintett területen összesen 350 helyi és nemzetközi repülőjáratot kellett törölni, de a közlekedési tilalom több kompot, vonatokat és persze az autókat is érintette, hiszen az utakat is le kellett zárni. Az áramellátás is akadozott a heves vihar következtében, mintegy 73 000 háztartás volt kénytelen nélkülözni azt.

kép:chinaplus.cri.cn

A mentési és helyreállítási munkálatok folyamatosak, a vihar lassan Dél- Kína irányába mozog, így valószínűleg hallani fogunk még róla.

kép:freemalaysiatoday.com

lead kép:azertag.az