Május 23. Csütörtök, Dezső

Már oltják a tűz egy részét Szibériában

null

A szibériai erdőtüzek, annak ellenére, hogy egy jelentős részük olyan területen ég, ahol a gazdasági kár kisebb, mint az oltás költségei, végre oltásra kerülnek. De ez nem lesz egyszerű küzdelem.

kép:robertscribbler.com

Az anyagi kár ugyan behatárolható, a természeti azonban borzalmas. 3 millió hektáron lángol a vadon, olyan károkat okozva, melyek helyrehozatala a természetnek több, mint 100 évébe kerül majd. Mindez azokban az időkben, amikor a világ megérti, hogy az erdők az egyedüli, igazi esélye a túlélésre. A lángok megfékezése egy ideig nem volt érdek. Mostanra azonban változott a helyzet.

kép:newscientist.com

Sok tűzfészek ugyanis már veszélyesen közel került lakott területekhez, és ipari létesítményekhez, valamint a füst is egyre több gondot okoz. Ennek megfelelően Putyin elnök elrendelte a hadsereg bevonását is az oltási munkálatokba, melyek most már kiemelt jelentőségű feladattá léptek elő.

kép:aboutislam.net

A tűz terjedése miatt több területen is rendkívüli állapotot hirdettek, az oltást nem lehet, nem szabad tovább halogatni. Jelenleg 147 helyen folyik az oltás, de mintegy 300 tűzfészek nehezen megközelíthető helyen található, amiknek oltása különösen nehéz lesz. A füst, mely a gigantikus erdőtűzből száll fel már Mongólia fővárosába,UlanBatorbais eljutott.

kép:siberiantimes.com

lead kép:themoscowtimes.com