Június 14. Péntek, Vazul

Lángol az brazil esőerdő

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa a nyakunkon van. A hosszú, és tikkasztó szárazságoknak megvannak a hozadékai, amik nem mások, mint az erdőtüzek. Ezekből pedig mostanában kijut az emberiségnek.

kép:tribpub.com

A Kanári-szigetek is lángokban áll, Szibéria hatalmas kiterjedésű erdőségeiről már nem is beszélve. Most azonban az Amazonas őserdejétis elérte a végzete, és lángokban áll az erdő egy jelentős része. A helyzete súlyosságát mutatja az is, hogy a 3000 kilométerre lévő SaoPaulotis sötétségbe borítja a füst, fényes nappal.

Bolsanaro, a szélsőjobboldali brazil elnök hivatalba lépése óta módszeresen gyengíti az esőerdők védelmét. A tűzesetek egy része emberi tevékenységnek köszönhető, mert így jutnak mezőgazdasági területekhez. Most azonban az ember “csak” annyiban tehető felelősség a lángok elharapózásában, hogy az erdőirtásokkövetkeztében csökken a terület páratartalma, ami a tűznek kedvez.

kép:sciencealert.com

A meteorológiai előrejelzések sem ígérnek semmi jót, mivel 40-50%-kal kevesebb csapadék várható éppen a lángokban álló területen. Ráadásul az elnök hozzáállása miatt már Németország és Norvégia sem juttat az országnak az esőerdő védelmére fordítható millió eurós támogatásokat.

kép:oneindia.com

lead kép:news.sky.com