Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Komoly bajt jelent, hogy villámlott az Északi-sarkon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófaolyan jelekbenis megnyilvánul, amikre alapvetően nem sok figyelmet fordítanánk. A szakemberek azonban ismerik egy-egy jelenség hátterét, így azt is értik, hogy milyen következményeket jelenthetnek a bolygóra nézve.

A villám

Egy gyönyörű, lila, forró és fényes cikázás az égbolton, amit szinte minden ember lenyűgözve figyel. Jellemzően tavasszal és nyáron láthatunk villámokat, és akkor is főleg olyankor, mikor vihar készül, vagy éppen tombol. A villám csodálatos, és nagyon pusztítóerejűjelenség, melynek kialakulásához bizonyos dolgok megléte szükséges.

kép:mnn.com

Alapvetően akkor jön létre, amikor a légkör instabil. Ez egy bonyolult rendszer, de a villámok kialakulásának legfontosabb összetevője az alsó és felső légkör hőmérsékletének eltérése. Pontosabban az alsó légkörnek melegnek és nedvesnek kell lennie, míg a felsőnek száraznak és hidegnek. Ha minden feltétel adott, akkor olyan villámokat is láthatunk, melyekkel inkább csak képeken találkozhattunk.

Klímakatasztrófa

Villámokat sokat láthatunk hazánkban, de Európa más tájain sem szokatlanok, ahogyan az amerikai kontinens nagy részén, vagy Ázsia többségének területén sem. Azonban az Északi-sarkon, illetve annak közelében a villámlás olyan ritka, mint a fehér holló.

Ahogyan azt említettük, a villám kialakulásához az alsó légkörnek melegnek és nedvesnek kell lennie. Alapesetben a sarkok közelében ez nincs jelen, hiszen itt a levegő szinte mindig száraz és hideg. Az, hogy villámot figyeltek meg az Északi-sarktól 480 kilométerre kifejezetten szokatlan dolog, most mégis ezt történt.

kép:curiosity.com

Ez sajnos azt jelenti, hogy a sarki levegő olyan mértékben melegedett fel, ami már messze nem tudható be véletlennek, ez már egyértelműen a globális felmelegedés következménye. A levegő hőmérsékletének emelkedése nem azért rossz, mert villámok alakulnak ki a sarkok felett. A gondot az okozza, hogy ezeken a területeken állandó hidegnek kellene lenni, hogy a jég biztonságosan megmaradhasson, vagy hízhasson. Most azonban olyan mértékű olvadással nézünk szembe – amit a meleg levegő és a melegedő víz okoz -, mely egyetlen nap alatt több millió tonna jeget képes eltüntetni az örök fagy birodalmából. Ez pedig az emberiség számára is katasztrofális következményekkel jár majd.

lead kép:rd.com