Május 23. Csütörtök, Dezső

50 éves Camille, a dühöngő hölgy

null

Az Egyesült Államok kénytelen volt hozzászokni ahhoz, hogy területén időről időre hurrikánokpusztítanak. Nem ők az egyetlen ország, ahol ez gondot okoz, hiszen India, Kína, vagy Japán is rendszeresen kénytelen szembe nézni a trópusi ciklonok okozta károkkal és veszélyekkel. Most azonban az USACamillraemlékezik. Az egyik legpusztítóbb hurrikánra az ország történetében, mely 50 évvel ezelőtt tombolt.

Furcsa hölgy

Camilleegyike volt annak a négy, 5-ös kategóriájú hurrikánnak, melyek az USA területén a feljegyzések szerint pusztítottak. ASaffir-Simphsonféle skála osztályozza a hurrikánok erejét a bennük lévő légnyomás, a szélerősség, valamint a lehetséges pusztítás szemszögéből. Ezen askálána legmagasabb érték az 5-ös, amibeCamilleis tartozott.

kép:tribpub.com

Az ilyenerejűviharok állandó szélsebessége nagyobb, mint 250 km/h, amiCamilleesetében nehezen megállapítható. A hölgynél az a biztos adat, hogy 900 mbar nyomás uralkodott benne, mely megfelel az 5-ös hurrikán kritériumának, melynél a nyomás kisebb, mint 920 mbar. Hogy miért nem tudjuk a pontos szélsebességet? Azért, mert a hölgy tombolás közben elpusztított minden mérőállomást is, ami csak a közelébe került.

RáadásulCamilleviselkedése is furcsa volt. A hurrikánok, miután partot érnek, veszítenek erejükből - a skála is a partot ért hurrikánok erejét méri, nem a tenger feletti csúcsértékeket veszi alapul.Camilleazonban -néhánytársához hasonlóan - nem veszített erejéből, sőt, még gyorsabb, még pusztítóbb lett a szárazföld felett. Ez a szélsebesség már 5 méternél nagyobb hullámokat generál, és a szél maga képes romba dönteni egész házakat. A tetőszerkezetektől pedig mind az ipari épületek, mind a magánházak esetében el lehet búcsúzni.

kép:nationalguard.mil

Camilleemléke erősen él a MississippiWavelandközelében élőkben, hiszen itt ért partot a hurrikán. Az áradásokkal együtt a dühös hölgy összesen mintegy 259 halálos áldozatot szedett és az USA történetének 10 legdrágább hurrikánja közé léphetett be. 50 évvel ezelőtt a kár meghaladta az 1,4 milliárd dollárt, mely mostani árfolyamon számolva 9,7 milliárd dollárra rúg.

lead kép:weather.com