Június 17. Hétfő, Alida, Laura

11 000 madár pusztult el a jégeső miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A természeti katasztrófákkal kapcsolatban a jelentések szinte kizárólag arról szólnak, hogy sérültek-e meg emberek, illetve, hogy mekkora az anyagi kár. Pedig az ilyen eseményekben nem csak az erdők sérülhetnek - aminek mi a pénzügyi oldalát látjuk - hanem komolyan érintheti a vadállományt is a tragédia.

kép:pennlive.com

Augusztus 18-i hétvégén Montanában ezzel szembesültek, amikor a vadrezervátum területén pusztító jégeső hullott. A Montana tó és környéke komoly károkat szenvedett. A közeli településeken és tanyákon a házak is megrongálta, ablakokat tört be a néhol baseball labda méretű jég.

A legnagyobb pusztítást azonban a sekély vizű tó madárállománya szenvedte. A vízimadarak nagy tömegekben vannak jelen a tónál, hiszen kitűnő vadász és életteret biztosít számukra. A jégeső azonban mintegy 11 000 madár életét követelte. A kacsák, kormoránok, pelikánok állományának 20-30% pusztult el, de az életben maradt madarak közül is nagyon sok a sérült. A törött szárnyakkal, koponyával vagy belső sérülésekkel életben maradt madarak az állomány jelentősé részét is képezhetik. A kacsák esetében 5% a sérült állat, de a pelikánoknál ez a szám már 40% körüli.

kép:seattletimes.com

A hatalmas mennyiségű madártetem puszta tömege is aggodalomra ad okot, hiszen a bomló testek megmérgezhetik a vizet, így aszakembereknekmielőbb össze kell gyűjteni az elhullott állatokat. A vihar 70 km/h erősségű szél is kísérte, ami viharhullámot okozott, így a biológusoknak valamivel könnyebb dolguk van a tetemek összegyűjtésénél. A viharhullám ugyanis, melyet a szél okozott, a partra sodorta a testek jelentős többségét, így a takarítás is gyorsabb lehet.

A tó ökoszisztémája hatalmas csapást szenvedett el, de a megmaradtmadarakképesek lesznek helyreállítani az egyensúlyt, az élet megy tovább - mondta el Kevin Rose, a terület vadkezelője.

lead kép:washingtonpost.com