Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Történetében először beköszöntött a nyár Tibet fővárosában

Világidőjárás
2019. július 12. 16:00
null

Tibet egy igen érdekes ország, melynek politikai helyzete is bonyolult kérdés. Az azonban tény, hogy a világ legmagasabban fekvő országa a maga 3650 méteres átlagos tengerszint feletti magasságával.

Nyár

A Kínai Népköztársaság autonóm területéről van szó, ami mindenképpen tisztázni kell. Erre azért van szükség, mert a kínai évszakok, pontosabban azok meghatározása nem egészen olyan, mint itthon. Nem egy adott naphozköthetőek, sokkal inkább egy adott hőmérséklethez. Ez pedig azt jelenti, hogy Tibet fővárosábanmég sohasem volt nyár, hiszen egyszerűen még nem volt olyan magas hőmérséklet, hogy ezt hivatalosan ki lehessen jelenteni.

kép:chinatibettrain.com

A júniusi átlaghőmérséklete 1,3 °C-kal magasabb volt az ilyenkor megszokottnál, elérte a 13,7 °C-ot. Ezt joggal nem nevezik nyárnak, teljesen mindegy, hogy emellett szép, napos időnek örvendhetnek az emberek. Most azonban változott a helyzet.

Tibet történetében először, mióta a meteorológiai adatokat gyűjtik idén június 24-én 22°C-os átlaghőmérsékletet regisztráltak. Egyes megfigyelőállomásokon a hőmérséklet elérte a 32,6 °C-ot is.

Klímakatasztrófa

A szokatlan meleggel mindenhol számolni kellett a világon. Indiában 50°C fölé emelkedett a hőmérő higanyszála, de az örök jég birodalmában is 30°C feletti maximumokat mértek a szakemberek. Tény azonban, hogy eddig el lehetett mondani, nem egyedi esetről van szó, hiszen 10-20-30 évvel ezelőtt is voltak hasonlóan meleg nyarak, igaz, a legtöbb rekord mostanában dőlt meg. Azonban Tibet helyzete semmi esetre sem mondható megszokottnak, vagy visszatérőnek. Persze voltak már meleg nyarak a világtetejénekis emlegetett országban, de ekkora meleggel még nem találkoztak a helyiek.

kép:trekkingguide.de

A klímakatasztrófa minden embert érint, függetlenül attól, hogy a legmodernebb városok egyikében, egy eldugott faluban, vagy a világ tetején van-e az otthona a folyamatok globálisak, hiába reménykedünk abban, hogy éppen mi leszünk majd a kivételek, éppen nekünk nem kell vízhiánnyal, forrósággal,szárazsággal,vagy tomboló elemekkel szembenézni. A klímakatasztrófa ellen tenni mindenkinek kell, minden egyes embernek, mivel senki nem kerülheti el a bolygó katasztrófáját egészen addig, míg a Földön képzeli el további létét.

lead kép:dev.extremesummitteam.com

klímaTibetmeleghideghegynyár