Június 16. Vasárnap, Jusztin

Hőség van Alaszkában is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Alaszkával kapcsolatban a legtöbbünkben valószínűlega nagy sikerű Miért éppen Alaszka? című sorozat él. Ebben pedig a főhős rendre azon panaszkodik, hogy hideg van, és nem tud elég melegen felöltözni sem.

Alaszka ma

A hidegen nincs is mit csodálkozni. Az USA legészakibb tagállama ugyanis jelentős részben az északi sarkkör felett helyezkedik el, vagyis a hideg teljesen természetes. A helyi őslakosok ehhez hozzá is vannak szokva, a turisták pedig számolnak azzal, hogy meleg ruhát is vigyenek magukkal. Alaszka egyes részein az is természetes, hogy nyáron sohasem megy a Nap a látóhatár alá, míg télen csak nagyon rövid időre, és akkor is csak derengő fénnyel jelentkezik.

kép:origo.hu

Az azonban nem természetes, hogy 30°C feletti hőmérsékleteket mérnek a területen, az pedig főleg nem, hogy Fort Yukon-ban 37°C feletti hőrekordot mértek. Ez a meleg kiugró, a legtöbb rekord megdőlt az országban, a helyiek pedig nem igazán tudnak mit kezdeni vele, és mivel nem megszokott, a hatóságok arra is figyelmeztetnek, hogy a hidratálás ilyenkor kiemelten fontos.

Forróság

Az, hogy a fagyott területeken megemelkedik a hőmérséklet ma már sajnos messze nem szokatlan. A meteorológusok a mostani időért Alaszkában egy hőkupolát - az óceánról érkező meleg levegő megreked, egy magas nyomású örvény fogva tartja – okolnak, mely lassan észak felé mozog. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

kép:choice.npr.org

A klímakatasztrófa, melyben jelenleg vagyunk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ezek az extrém időjárási jelenségek létrejöhessenek. A gyors jégolvadás, valamint a tengerek melegedése együttesen az ilyen melegeket Alaszkában is lehetővé teszik, sőt, azok egyre gyakrabban és egyre nagyobb maximumokkal jelentkeznek majd.

Nem Alaszka az egyetlen terület, aminek extrém magas hőmérsékletekkel kellett szembenéznie.Szibéria,vagy az Antarktisz szintén érintettek, Indiáról már nem is beszélve, ahol 50°C-os maximumokkal voltak kénytelenek szembenézni az emberek. A végeredmény tüzek, hőguta, és számos haláleset, melyek mind közvetve a klímakatasztrófa következményei. Ráadásul a helyzet egyre rosszabb lesz, egészen addig, míg drasztikus lépéseket nem teszünk a folyamat megállítása érdekében.

lead kép:choice.npr.org