Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Belgiumban történelmi forróság jön

null

Volt már szó róla, hogy Európában is erőteljes hőhullámmal kell számolni. Ez ugyan a legerősebben nem hazánkat érinti, de ez nem jelenti azt, hogy itt ne lenne pokoli hőség.

Vörös riasztás

A Belgák azonban egy kicsit többet kapnak a jóból. Valószínűleg többet, mint szeretnének. 20 éve lépett életbe egy rendszer, mely különböző színekkel jelöli a hőhullámok erősségét. Mint mindenhol a világon, Belgiumban is volt már meleg, és a hőhullám sem ismeretlen fogalom a számukra. Volt, hogy több napig is szembe kellett nézniük hasonló jelenséggel, mely narancssárga riasztási szint ért el.

kép:phys.org

Most azonban a rendszer történetében először a vörös riasztást is ki kellett adni az országra, mivel a várható hőmérséklet eléri a 38-40 °C-ot is. Ez a hőség eddig nem volt jellemző a régióra, Belgium számára is ismeretlen volt. Most azonban osztozniuk kell a megpróbáltatásban a franciákkal is, ahol a fővárosban 42°C-ra számíthatnak az emberek.

Klíma

Bizony, az ilyen, és ehhez hasonló hőhullámok egyregyakoribbakkáválnak aklimakatasztrófakibontakozásával. A negyven fokos maximumok sem jelentik még a plafont, hogy hol a határ, az csak azon múlik, mikor sikerül megálljt parancsolni a folyamatnak.

kép:yahoo.com

Sajnos a helyzeten tovább ront, hogy nem csak az erdőségeket, hanem a városi zöldterületeket is drasztikusan lecsökkentettük. A fák ugyanis nem csak árnyékot adnak, hanem a párologtatással jelentősen hűtik a környezetüket is. De maga az árnyék sem elhanyagolható, hiszen egy fákkal szegélyezett út aszfaltja akár 20°C-kal is hűvösebb lehet annál, mint amelyiket egyetlen fa sem árnyékol. A forró aszfalt, a forró házfalak pedig tovább rontják a forróságot, katlanná változtatva ezzel a nagyvárosokat. Így tehát nincs más lehetőség, mint alégkondicionálóhasználata, ami pedig be is indítja ez egy gyorsuló spirált, egy öngerjesztő folyamatot, mely nagyban járul hozzá a klímakatasztrófa kibontakozásához is.

lead kép:independent.co.uk