Június 24. Hétfő, Iván

A Stromboli után a Manua Loa?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napokban több vulkán is úgy döntött - köztük tegnap a Stromboli -, elérkezett az idő arra, hogy megmutassa, még közel sem veszélytelen. AManuaLoaesetében is hasonlóval állunk szemben.

kép:staradvertiser.com

A hegy az utóbbi időben csendesen viselkedett, akár azt is feltételezhettük volna, hogy végleg megnyugodott. Hawaii azonbanhotspot-onfekszik, vagyis a tenger alatt folyamatos a vulkáni aktivitás - tulajdonképpen ennek köszönheti létét is a szigetcsoport.

kép:staradvertiser.com

Az utóbbi hónapokban a Hosszú hegy aktivitása is megemelkedett, a tudósok is sokkal jobban odafigyeltek rá. Múlt év októberében egy jelentősebb földrengés is hozzájárult ahhoz, hogy a felszín jelentősen deformálódjon, ami már komoly aggodalomra ad okot. Emellett több, apró rengést is regisztráltak a megfigyelőállomásokon.

Mindezen események okot adtak arra, hogy a vulkánon megemeljék a riasztási szintet, és a repülési színkódot is sárgára változtassák.

kép:viator.com

A szakemberek elmondták, hogy ezek az események nem jelentik feltétlenül azt, hogy a vulkán ki fog törni, azt azonban mindenképpen, hogy a közeli települések lakót fel kell készíteni egy esetleges kitelepítésre. Annál is inkább, mivel az utolsó két kitörésnél, 1975-ben és 1984-ben hasonló eseménysor vezetett a vulkán kitöréséhez.

lead kép:edu.glogster.com