Május 26. Vasárnap, Evelin

A skótoknál is megdőlt a melegrekord

null

Skócia nem éppen arról híres, hogy tombolna itt a nyár, és a fürdőruha lenne a megszokott viselet. Inkább a kellemes kirándulóidő a jellemző nyáron is, hiszen a skót időjárás visszafogottabb, mint mondjuk a miénk.

kép:bbc.com

Persze a legmelegebb július itt is érezheti hatását, és rögtön két rekord formájában is. Az ilyenkor jellemző 25-28°C-os maximumok helyett most 32°Cotregisztráltak, ami rekordmelegnek számít. Persze ezeken a területeken is voltak már melegebb nyarak, de ennyire magas hőmérsékletet eddig még nem regisztráltak.

És az éjszaka sem hozott olyan nagy enyhülést, mivel az éjszakai melegrekord is megdőlt, a maga 20.9°C-os melegével. Ez nekünk ugyan nem is tűnik olyan magasnak, de a skótoknál ez bizony nem számít átlagosnak.

kép:theguardian.com

A legmelegebb brit júliusi nap azonban messze maga mögött hagyja a mostani skót rekordot, hiszen a ködös, esős időjárásáról ismert szigeten most 37,7°C-os meleget regisztráltak. A klímaváltozással ezek azértékekpedig egyre csak feljebb fognak csúszni, és a rekordok sorradőlnekmajd meg.

kép:uniquevenuesofedinburgh.co.uk

lead kép: bbc.com