Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Hatalmas áradás pusztít Líbiában

Világidőjárás
2019. június 08. 15:00
null

Erőteljes áradással kellet szembenéznieGhattelepülésének Líbia területén. A városnak 70% érintett az áradásban, de a környező területek sem jártak jobban.

kép:watchers.news

A víz átlagos magassága 0.5 és 2 méter között mozog, 4 halálos áldozatot is követelve. 2500 ember kénytelen volt elhagyni otthonát,őketösszesen 4 iskolában szállásolták el a helyi hatóságok. Az áradás azonban mintegy 20 000 embert érint, jelentős anyagi károkat okozva.

kép:libyaobserver.ly

A kormány a helyzetre való tekintettel10 millió líbiaidinártkülönítettek el a károsultak segítésére és a további katasztrófák elkerülésére, enyhítésére. Azok ugyanis várhatóan lesznek még.

kép:libyaobserver.ly

A május 28 óta tartó esőzések az utóbbi napokban lettek igen hevesek, mára csillapodtak, de várhatóan még napokig esni fog, vagyis a vízszint sem fog jelentősen csökkenni. Emellett az infrastruktúra is erősen sérült, így félő, hogy az élelmiszer és gyógyszerszállítmányok nem jutnak el az érintett területekre. A repülőtér szerencsére sértetlen, és üzemel.

kép:libyaobserver.ly

További gondokat okoz, hogy bár orvos elég van a területen, ápoló azonban nem, valamint szükség lenne pszichológiai segítségre is. Az áradással érkező víz pedig keveredik a szennyvízzel, ez pedig komoly fertőzésveszéllyel jár együtt.

kép:libyaobserver.ly

lead kép:nbcnews.com

vízesőemberáradáshalálLíbia