Május 29. Szerda, Magdolna

50,8°C Indiában

null

Azt érzi, nehezen birkózik meg a meleggel? Főleg a városban? Nos, ezzel nincs egyedül, és itthon még csak nem is olyan rossz a helyzet. Indiában jelenleg 50°C-os hőség tombol.

kép:livemint.com

Az ország történetének legmelegebb hőhullámával kénytelen szembenézni, melyChurúbanmár elérte az 50,8°C-ot is. Ráadásul ez az adat nem a tűző napon, hanem árnyékban lett mérve.

kép:indiatimes.com

A durva hőhullám halálos áldozatokat is szed, nem is keveset, hiszen a nagy meleg a betegekre, kisgyerekekre és öregekre kifejezetten megterhelő, de ez a magas hőmérséklet már az egészséges szervezetet is megviseli.


Delhiben jelenleg 48°C-ot mérnek, de a helyzet Mumbai környékén sem jobb. Itt a hőség már kiszárította a víztározókat és a kutakat, így a helyi falvakból tömegesen telepítik ki az embereket. Sajnos azzal is számolni kell, hogy a víz nem csak az embereknek lenne fontos, hanem az állatoknak és a földnek, a növényeknek is. A hőség és a vízhiány így a mezőgazdaságra is rányomja bélyegét. Az utóbbi idők szárazságaival együtt mára rengeteg gazda ment tönkre.

kép:dw.com

A meteorológusok mindemellett arra is felhívták a figyelmet, hogy idén a monszun később érkezik, és kevesebb csapadékot hoz majd, mint a megszokott.

kép:skymetweather.com

lead kép:eu.usatoday.com