Április 16. Kedd, Csongor

Hatalmas szárazság pusztít Namíbiában

Világidőjárás
2019. május 08. 12:00
null

Namíbia nem éppen a bőséges esőiről híres. Az ország területének nagy részét a Namíb-sivatag, és a Kalahári-sivatag teszik ki, vagyis a szárazság sem szokatlan. Az utóbbi időben azonban az aszály olyan méreteket öltött, mely komoly veszélyeket rejt mind az őshonos állatok, mind a gazdálkodás szempontjából, az emberekről már nem is beszélve.

kép:newsafricanow.com

Az országban jelenleg 500000 embert érint drasztikusan az aszály, ami tekintve, hogy kicsivel több, mint 2 millió lakosa van, hatalmas szám. A folyók egy része teljesen kiszáradt, és a kormányzatnak nem volt választása, kénytelenek voltak rendkívüli állapotot hirdetni – három éven belül másodszor is.

A vízhiány hatalmas károkat okoz a terményben, és eddig nagyjából 60000 haszonállat pusztulását okozta. Emellett a vadpopuláció is komoly károkat szenved, mert bár lényegesen jobban viselik a vízhiányt, ekkora méretű aszállyal már az őshonos fajok sem képesek megbirkózni.

kép:allafrica.com

A miniszterelnök, Saara Kuugongelwa-Amadhila nemzetközi összefogást és segítséget kért, mert bár a kormányzat 40 millió dollárt különített el arra, hogy az állatállományt megfelelő legelőkre lehessen szállítani, ez nem lesz elég ahhoz, hogy a válságot kezelni tudják.

kép:northafricapost.com

A klímaváltozás komoly kihívást jelent azokon a területeken is, ahol a szárazság mindennapos, hiszen az elsivatagosodás mértéke, az élhetetlen területek nagysága egyre csak nő.

lead kép:bbc.com

vízklímaállatesőemberszárazsághalál