Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Fani több, mint 2 millió embert kényszerített menekülésre

null

India partjaihoz pár nappal ezelőtt megérkezett Fani. A hurrikán elképesztő erővel tombolt, autókat, buszokat sodort magával a heves szél. Ráadásul történelmi rekordot is sikerült felállítania, aminek azért van jó oldala is.

kép:nytimes.com

Fani az eddigi adatok alapján 16 embert ölt meg és 200 körül van a sebesültek száma. India és Banglades területén volt a legerősebb a hurrikán, és ezeken a területeken történt meg a történelem legnagyobb evakuációs megmozdulása. India területéről 1200000 embert, míg Bangladesből közel 1000000 embert sikerült evakuálni Fani útjából. Erre szükség is volt, mivel a viharrendszer 10000 faluban és 52 városban végzett rombolást, összesen 3 millió embert fosztva meg az áramellátástól.

kép:express.co.uk

Az elképesztő evakuációs számok azonban jók, hiszen most az előrejelzéseknek, és a kormány felkészültségének köszönhetően nem ismétlődött meg a Fani testvérének is emlegetett, 1999-es Odisha szuperciklon pusztítása. A két viharrendszer hasonló erővel tombolt a szárazföldön, ám Odisha idejében sem a meteorológiai előrejelzés, sem pedig az evakuációs tervek nem voltak olyan szinten, mint ma. A vihar így 24 óra alatt a maga 260 km/h-ás szélsebességével 10405 ember életét követelte.

lead kép:standard.co.uk