Május 2. Csütörtök, Zsigmond

8-as erősségű földrengés Peruban

Világidőjárás
2019. május 27. 12:00
null

Észak-Peru területén nagyon erős, a Richter-skála szerinti 8.0-ás földrengést regisztráltak. A rengés érintette Brazíliát, Kolumbiát ésEquadortis.

kép:oregonlive.com

Érzékeltetésképpen: a Nagaszakit ért atombomba robbanási ereje 4.5-öserejűföldrengésnek felel meg. A mostani, 8-as erősségű rengést a skála “nagyon erős” jelzéssel illeti, évente nagyjából egy ilyen esemény következik be, melynek hozadéka több száz kilométeres körzetben. Erősségét az is jól mutatja, hogy a 9-eserejűrengések csak nagyjából 20 évente fordulnak elő, illetve a 10-es, vagy annál nagyobb – mely már globális méretű katasztrófát okoz, melyben alapvetően alakul át az egész táj - rengésre az emberiség történetében még nem volt példa.

kép:aljazeera.com

100 kilométeres körzetben 140 000 ember élt, ám maga a rengés több, mint 15 000 000 embert érintett kisebb vagy nagyobb mértékben.

kép:apnews.com

Az anyagi károkjelentősek, eddig 50 épületről tudnak, mely megsérült, vagy teljesen összeomlott. Halálos áldozat eddig csak egy van, egy épület temette maga alá az embert. Sérültek azonban vannak, őket a helyi hatóságok segítik az orvosi ellátáshoz jutásban.

kép:tostvnetwork.com

lead kép:hera.org.nz

földrengésemberRichter-skálaPeruvároshalál