Május 25. Szombat, Orbán

400 mm eső egyetlen nap alatt

null

Okinavában,Yonuganiszigetén esik. Méghozzá nem is kicsit, és ennek most igazán senki sem örül. Míg hazánkban a csendes eső áztatja napok óta a földeket, aminek azért megvannak a maga előnyei is, a japán szigeten extrém csapadékmennyiséggel kell számoljanak, ami bizony már komoly károkat is eredményez.

kép: wdio.com

Ez a bizonyos extrém mennyiségTokoronokerület esetében 24 óra alatt 399.5 mm-t jelent. Azt azért hozzá kell tenni, hogy nem ez az első eset, amikor ilyen nagy mennyiségű csapadékkal néz szembe a terület. Nagyjából 50 évenként megtörténik, ám ez a mennyiség még így is kiemelkedő.

A helyi meteorológiai ügynökség a lakosságot felszólította, hogy csak akkor hagyják el otthonaikat, ha az feltétlenül szükséges. Ugyanakkor sajnos ilyen esetekben a földcsuszamlások lehetőségével is számolni kell, így a lakosság szinte sehol nincs biztonságban ilyen mértékű esőzése alkalmával.

kép:rainwatertanksdirect.com.au

A május 13.-i heves eső nem előzmény nélkül érkezett, vasárnap óta a terület összesen 450 mm csapadékkal kellettmegküzdjön. Szerencsére halálos áldozatokról, vagy sérültekről nem érkezett jelentés, csupán néhány lakást öntött el a víz. Az anyagi károk felmérése azonban még folyamatban van.

lead kép:worldweatherattribution.org