Február 24. Szombat, Mátyás

30 centi havat is hozott a hidegfront, és még nincs vége!

Világidőjárás
2019. május 07. 16:00
null

Valószínűleg nem annyira vigasztal senkit sem a tény, de nem csak nálunk van rossz idő. Sőt, igazából a szomszédaink rosszabbul is jártak, ha a tavaszi őszt nézzük, náluk ugyanis sokszor tavaszi téllel kell szembenézni.

Ausztriában, Olaszországban és Szlovéniában is esett a hó, méghozzá nem is kevés. Igaz, a hegyekben, tengerszinten csak elvétve, de a havazás akkor sem hiányzott már senkinek. Egyik nap még a virágzó fákat és tulipánokat nézik az emberek, míg másnap már csak a fehér leplet, mely májusban meglepetésként ért mindenkit.

kép:nytimes.com

Az oka pedig a sarkvidéki hideg, mely több hullában is betört Európába és Észak-Afrika egyes részeire, néhol jelentős, akár 30 centis havat is hozva magával.

kép:weather meteo world twitter

A hirtelen jött téli időjárás több halálos áldozatot is követelt, mindegyik esetben olyan balesetről van szó, melynek során nem számítottak a nagy hidegre, és az erőteljes szélre, mely szintén a hidegfront sajátja.

A meteorológusok azzal vigasztalják az embereket, hogy a hidegfront nyomában szép, tiszta égbolt marad, vagyis a tavaszi nap gyors felmelegedést hozhat. Ez azonban nem kifejezetten jó hír azoknak, akik érzékenyek a gyors hőmérsékleti ugrásokra.

kép:severe weather facebook

Azonban van rossz hír is az időjárás tarsolyában, mégpedig az, hogy a hidegbetörés meg fog ismétlődni, vagyis hiába olvasztja meg a meleg, tavaszi nap a havat, május 11-18 között újra számíthatunk hasonló problémákra szerte Európában, a magasabban fekvő területeken. Ahol hó nem, ott eső és hideg szinte biztosan lesz.

kép:severe weather facebook

lead kép:nowthisviral.com

klímamájushidegembertavaszEurópa