Április 16. Kedd, Csongor

170 tornádó egyetlen hét alatt

Világidőjárás
2019. május 24. 12:00
null

Missourira Egyesült Államok Időjárási Szolgálata kénytelen volt kiadni egy olyan figyelmeztetést, melyet igen ritkán használnak. A “highwarning”, vagyis a magas fokú riasztás pedig sajnos indokolt, mivel szinte állandó a tornádók tombolása az államban.

kép:axios.com

Csak a tegnapi nap folyamán 29 tornádót jelentettek be, péntek óta pedig összesen 170-et. Ez pedig kifejezetten magas szám, még azzal együtt is, hogy az államban, főleg ebben az időszakban nem ritkák az ilyen szélviharok.

kép:theepochtimes.com

Sajnos, dacára a felkészültségnek és az előrejelzéseknek, a tegnapi tornádók egyike halálos áldozatokat is szedett. Három ember, köztük egy idős házaspár vesztette életét, mikor a tornádó, mely a fokozottFujitaskála szerinti 3-as erősségű volt, lerombolta a házukat. A nőt és a férfit az otthonuk romjaitól 600 méterre találták meg.

kép:bbc.com

Az államban sok a sérült, éshatalmasakaz anyagi károk.Trumpelnök együttérzését fejezte kitwitteren, és biztosította az államot a támogatásáról. A mentőcsapatok szinte megállás nélkül dolgoznak.

kép:eu.usatoday.com

A viharok nem csak az épületekben tettek kárt, rengeteg fát is kicsavartak, és az utakat, autópályákat is érzékenyen érintette a tomboló szélvihar, így a lakosságot arra kérik, inkább húzódjanak védett helyre, és lehetőleg ne keljenek most útra.

kép:accuweather.com

Nagyjából 6000 háztartás számára még mindig nem sikerült visszaállítani az energiaellátást. Ezen kívül az állam vezetése figyelmeztet arra is, hogy villámárvizekkel is számolni kell a viharok hozadékaként. AKeystone-tó gátja közelében élő embereknek ennek megfelelően a helyi hatóságok azt tanácsolják, hogy ha tehetik, hagyják el otthonaikat, mert gátszakadás is elképzelhető a tornádók hatására.

lead kép:accuweather.com
TrumpvízUSAtornádóhalálszél