Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Szokatlanul erős viharzóna az USA-ban

null

Texas nem az egyetlen, akinek kijutott a viharokból. Bár az ottani durva jégeső máshol nem ismétlődött meg, hóból és esőből jutott elég. Persze a szélről már nem is beszélve.

kép: qz.com

A középnyugati államok és a keleti part egy része olyan időjárással küzd, melyet mind szeretnénk elkerülni, főleg, így húsvét táján. Ez pedig a nagy pelyhekben zúduló hó, amit már senki nem szeretne. Ez persze csak egy dolog, ettől még a csapadék csak jön és jön. Ahol nem hó, ott eső formájában, és újabb veszélyes áradásokat okoz.

kép: qz.com

Texas tornádóból is kettőt kapott, de nem volt egyedül. Mississippi és Louisiana állam is részesült az „örömből” méghozzá összesen a hét vége óta 11 tornádó formájában. A szelek borzalmas pusztítással robogtak végig az államokon. Mississippi Hamilton városában gyakorlatilag nem is maradt ép ház, földig rombolta a települést a lecsapó tornádó. Nem is csoda, hogy az állam kormányzója Phil Bryant vasárnap kihirdette a rendkívüli állapotot.

kép: qz.com

A tornádók miatt riadót hirdettek a középnyugaton és a keleti parton is. természetesen az ítéletidő nem csak Texasban, hanem mindenhol érintette a közlekedést, kiemelten a repülés. Chicago két nemzetközi repülőtérrel is rendelkezeik, ezeken pedig összesen közel 1000 járat törlésére voltak kénytelenek a szakemberek. Azok a gépek, melyek mégis használhatják a kérdéses reptereket 40 perces késésekkel kalkulálnak.

kép:eu.usatoday.com

A meteorológusok szavain csüng az egész USA, és várják a megváltó kijelentést, hogy végre vége a megpróbáltatásnak. Ám sajnos nagyon úgy tűnik, hogy erre még várni kell, ugyanis még csak csillapodni sem fog a tomboló vihar a hét közepéig. Az életveszélyes viharzóna, mely most még felmérhetetlen károkat okoz, a megszokottaknál is erősebb, melyhez szinte biztosan köze van a klímaváltozásnak is.

kép: qz.com

lead kép:eu.usatoday.com