Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Porördögök tombolása

Világidőjárás
2019. április 12. 12:00
null

Sajnos számolni kell azzal, hogy nem csak a hurrikánok és az esőzések, hanem más, akár sokkal kisebb és ártalmatlanabbnak tűnő meteorológiai jelenségek is felerősödhetnek. Ilyenek a porördögök is, melyek kezdenek a nevükhöz méltón viselkedni.


kép:deskgram.net

A porördögök kisebb forgószelek, amikkel valószínűleg mindenki találkozott már. Leveleket és port kapnak fel, és jellemzően pár percig tartanak ki. Ám azok a porördögök, amikkel mi találkozhattunk, se nem nagyok, se nem veszélyesek.

Kaliforniában azonban egy olyan képviselőjükkel találkozhattak a helyiek, ami egy épületben is kárt tett. Bár az emberekre maga a szél közvetlenül nem volt veszélyes, ahogyan az a videóból is kiderül, de a ház tetejét sikerült megbontania, és törmeléket dobnia szét a területen.

Ennél is rosszabbul jártak Kínában, ahol egy játszótérre csapott le egy különösen erőteljes porördög. A következmények pedig tragikusak voltak. Két gyerek életét vesztette, és 20 ember megsérült. Őket kórházba szállították a 10 nappal ezelőtti események után.

Hazánk területén a porördögök jellemzően kicsik, és rövid ideig tartanak. Kialakulásukat elősegíti a szárazság, így például a sivatagos területeken gyakoribbak. Bár a mi olvasatunkban kisebb szelekről beszélünk, a porördögök akár 200 km/h-s sebességet is elérhetnek, és 100 km/h-s sebességgel is képesek közlekedni.

lead kép:youtube.com

házemberforgószélhaláléletszél