Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Nyárból télbe - néhány óra alatt 30°C-ról havazásba lépett az USA

null

Ma már igencsak meglepődhettek az emberek, hiszen reggel, illetve a kora délelőtti órákban is egy olyan jelenséggel találkozhattak, amit már szeretnének maguk mögött tudni: látni lehetett a leheletet. De mi még nem is jártunk olyan rosszul, mint az USA polgárai.

kép:severe-weather.eu

A hatalmas ország középső területein olyan meteorológiai hullámvasútra ülhettek fel az emberek, amit valószínűleg senki nem szeretett volna megtapasztalni. Azonban ez nem választható lehetőség volt, hiszen az USA területére egy masszív, sarkvidéki hidegfront érkezett meg.

kép:severe-weather.eu

Sokunkat megvisel, amikor egyik napról a másikra, 10-12°C-ot változik a hőmérséklet. A hidegfront hatására a Kansas-ben található Garden City-ben az emberek azzal szembesülhettek, hogy április 10.-én délután még a könnyű nyári ruha is sok, hiszen 30°C-ig kúszik a hőmérő higanyszála. Persze estére kissé lehűl az idő, de arra valószínűleg senki nem számít, hogy reggelre hó fedi a tájat, és -2°C is előfordul. Ez a döbbenetes különbség hatalmas terhelést jelent a szervezetnek, a viharokról, amik a hidegfrontot kísérik, már nem is beszélve.

kép:severe-weather.eu

Ugyanakkor az ilyen hirtelen hidegek nem csak az emberekre gyakorolnak nyomást, hanem a mezőgazdaságra is, mely az USA középső területein jelentős. A növények már a tavasz zsongásában virágoznak, bontják a leveleiket, amiket a fagy bizony komolyan károsít. Ennek következtében valószínűleg hatalmas veszteségekkel kell számolni a gyümölcsök és más termények esetében is.

kép:severe-weather.eu

lead kép:edinazephyrus.com