Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Mozgolódik a világ leghatalmasabb aktív vulkánja

Világidőjárás
2019. április 17. 12:00
null

A tudósok intenzív szeizmikus mozgásokról számoltak be a Mauna Loa vizsgálatai kapcsán. A Hawaii területén található vulkán a legnagyobb, aktív vulkán a földön, legalábbis jelenleg, hiszen egy drasztikus kitörés elpusztíthatja az egész hegyet – erre azonban kicsi az esély.

kép:tripadvisor.at

Augusztus óta a Hosszú Hegy, vagyis a Mauna Loa 90 földrengést produkált. Ezeknek túlnyomó többsége a Richter-skála szerinti 2-es, vagy annál gyengébb erősségű volt, de az aktivitás fokozódása így is jól mérhető.

Ráadásul a hegy deformálódása is jelentősebb az utóbbi időben. A vulkáni aktivitás nem csak a hegy remegésével jár, hanem az alakjának kisebb – nagyobb eltéréseivel is, vagyis a képződmény deformálódik. Ezek a jelek szintén az aktivitáshoz tartoznak, így a tudósok folyamatosan szemmel tartják az alaki változásokat is.

Az aktivitás szerencsére nem veszélyes, vagyis a szakemberek szerint sem a napokban, sem a hetekben nem várható kitörés. Azonban hónapokkal vagy évekkel előre nem tudnak kalkulálni a szakemberek sem, éppen ezért a hegyet szoros megfigyelés alatt tartják

kép:inverse.com

A Mauna Loa igen aktív vulkán, 1843 óta 33 alkalommal tört ki, így az előrejelzés létfontosságú. A kitörések esetében azzal is számolni kell, hogy a Hosszú Hegy széles és gyors lávafolyamokat produkál, vagyis nem csak a kitörési zóna lakói veszélyeztetettek, hanem a láva útjába eső települések lakosságát is időben értesíteni kell a vészhelyzetről.

lead kép:thinglink.com

vulkánföldrengésHawaiiemberkitörésláva