Június 24. Hétfő, Iván

Kitört a Shiveluch Oroszországban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Shiveluch vulkánról valószínűleg nem sokan hallottak, csak azok, akiket érdekel a vulkanológia, vagy Oroszország kincsei. Most azonban ideje megismerkedni vele, mert elég hangosan és egyértelműen hívja fel magára a figyelmet.

kép:kamchatkaland.com

Ez az exhibicionizmus egy 10 kilométer magas hamu és füstoszlopban nyilvánul meg, melyet a vulkán kitörése okoz. A kitörés éppen ma történik, és előreláthatólag eltart még egy darabig – hogy pontosan meddig azt sajnos nem lehet tudni.

Szerencsére nincsenek települések a hamufelhő útjában, ám a szélirány változásával ez is változhat, így a hatóságok felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy ha hamu hullik az égből, akkor minden ajtót és ablakot be kell csukni, és megfelelő maszkkal, vagy vastag pamut anyaggal kell eltakarni a szájunkat. Ha valaki odakint tartózkodik a hamueső idején, a ruháit ne vigye be a házba.

kép:volcano.oregonstate.edu

A hamufelhő kiterjedése és magassága miatt az alacsonyabb légiforgalmat és egyes repterek forgalmát is érinti a kitörés, így változások lehetnek a légi közlekedés terén is.

lead kép:belousov.pro