Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Iránt padlóra küldte a közel egy hónapja tartó özönvíz

Világidőjárás
2019. április 08. 12:00
null

Az árvizek az időjárási anomáliáknak köszönhetően mostanában szinte mindennaposak. De a méretük és a pusztításuk megdöbbentő. Irán az egyik olyan terület, ahol az árvizek elképesztő méretű pusztítást vittek véghez.

kép:irannewsupdate.com

Március 19.-e óta tart az égi áldás, mely szinte az összes iráni folyót áradásra bírta. A probléma nem is az esővel lenne, hanem azzal, hogy jellemzően az éves csapadékmennyiség fele hullott le néhány nap alatt. Volt olyan terület, ahol az éves mennyiség 70% zúdult le 24 óra leforgása alatt.

A halálos áldozatok száma jelenleg 62, de mivel a károk helyreállítása még nagyon sokáig elhúzódhat, így ez a szám akár jelentősen is megnőhet. A mezőgazdaság olyan súlyos károkat szenvedett, amivel még nem találkoztak. Csak ez az ágazat nagyjából 350 millió dolláros veszteséggel küzd, és bár a kormány biztosította a gazdákat a kártalanításról, a költségvetés egyszerűen nem elég erre.

kép:theiranproject.com

Az infrastruktúra is borzalmas állapotban van. a teljes úthálózat 36% elpusztult, 84 híd omlott össze, és 2200 vidéki utat is eltörölt a földről a víz. 15 tartományban összesen 141 folyó lépett ki a medréből, mely nem csak áradást jelentett. A területen nagyjából 400 földcsuszamlást is jelentettek. Irán 31 tartományában mintegy 1900 várost és falut mosott el az áradás. Az úthálózati károknak köszönhetően a mentési munkálatok is kifejezetten lassúak, akadoznak, ahogyan az élelmiszer, vagy gyógyszer szállítmányok célba juttatása sem egyszerű.

kép:aljazeera.com

Az özönvíz-szerű esőzések eddig sem voltak olyan ritkák, ám ekkora csapadékmennyiséggel egyszerre nem kellett számolni. A klímaváltozás és az erdőirtások miatt azonban a csapadékeloszlási rendszer felborult, ráadásul a mennyiségi egyensúly is oda. Ennek köszönhetően az éves csapadékmennyiség 40-70%-is is lezúdulhat egyszerre egy - egy adott területre, és előtte valamint utána komoly szárazsággal is számolni kell.

lead kép:en.trend.az

vízklímaesőáradásIránhalál