Május 25. Szombat, Orbán

Áradást okozott egy átszakadó gát Kanadában

null

Kanadának is kijutott a csapadékból, de ez arrafelé nem is olyan nagy dolog. Igaz, többnyire inkább a hóhoz vannak hozzászokva, nem az esőhöz, de nagy áradásokkal is számolhattak már eddig is, de csak 50-100 éves „ciklusokban”.

kép:montrealgazette.com

A klímaváltozás azonban őket is utolérte, így napjainkban 2-3 évente kénytelenek a nagy áradásokkal szembenézni, ahogyan az történt most is, Qebec, Ontario és Ottawa területén. a gondot ebben az esetben nem a heves esőzések okozták, ahogyan a világ sok más táján, vagyis nem villámárvízről van szó. A gond a folyamatos, és nagy mennyiségű csapadék és a gyorsan olvadó hó, melyet a folyómedrek is csak igen nehezen képesek elszállítani.

kép:youtube.com

Mindezeknek köszönhetően Sainte-Marthe-sur-le-Lac településről és a környékéről 5000 lakost kellett kitelepíteni, mikor a helyi gát megadta magát a víz nyomásának, és 1,5 méteres vízzel árasztotta el a környéket.

kép:nytimes.com

Halálos áldozatokról szerencsére nem érkezett jelentés, de az anyagi kár jelentős, és a helyzeten nem javít az sem, hogy a heves esőzések folyamatosak a területen.

kép:nytimes.com

lead kép:nytimes.com