Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

A 4-es erősségű Kenneth hurrikán elérte Mozambik partjait

Világidőjárás
2019. április 26. 12:00
null

Mozambik számára nem kecsegtet túl sok jóval az április vége. Tegnap ugyanis partot ért a következő hívatlan vendége, a Kenneth névre keresztelt viharrendszer.

kép:timeslive.co.za

A hurrikán jelenleg négyes erősséggel rendelkezik, melyet az elmúlt napban, gyorsan ért el. Ez azt jelenti, hogy a maximális átlagsebesség, mely a ciklonban uralkodik 213 km/h. ennek köszönhetően a meteorológusok életveszélyesnek nyilvánították Kennethet.

kép: bbc.com

A partokat elérve valamennyit veszít majd sebességéből, de így is 185 km/h körüli szélerősséggel kell számolni, illetve heves esőzésekkel is. a part közelében, attól 145 km-re haladó Kenneth a víz felett teljes erővel tombol, így pedig a partok közelében a hullámok is nagy gondot okozhatnak, melyek a tengeren 3-5 méteresre is hízhatnak, bár magasságuk lecsökken a part közelében.

Az esőzések és a hullámok együttesen nagy valószínűséggel újabb hatalmas árvizet jelentenek majd az afrikai országnak, és szomszédainak is, akiket szintén érint a hurrikán. Sajnos pontosan azt sem lehet megjósolni, hogy melyik irányba mozog majd Kenneth, így az egész partszakasz, és a belső területek is veszélyeztetettek, illetve még az is kérdéses, hogy a viharrendszer képes lesz-e tovább erősödni, hogy a szárazföld felett is elérje az irtózatos 4-es erősséget.

kép: bbc.com

Az afrikai országok egy jó része erőteljesen érzi a bőrén, mit is jelent a klímaváltozással egyre erősödő hurrikánok okozta veszély. Hiszen a múlt hónapban voltak kénytelenek elviselni Idai haragját, mely a területen elképesztő árvizeket, jelentős anyagi károkat okozott, és mintegy 1000 halálos áldozatot szedett.

kép:mashable.com

lead kép:brecorder.com

tengerviharklímaesőhullámhurrikánemberszél