Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Tűz pusztított a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

null

Katasztrófát volt kénytelen átélni tegnap Farmos, illetve a határában található 200 hektárnyi védett, és Natura 2000-es terület.

kép:Vidra Tamás facebook

Valószínűleg emberkéz okozta azt a tüzet, mely letarolta a védett területeket, nádasokat, gyepes és erdős területeket, valamint a közkedvelt Kékbegy Tanösvényt. Hogy szándékos, vagy egy véletlen, meggondolatlan cselekedet volt a kiváltó, egyelőre nem lehet tudni.

kép:Vidra Tamás facebook

Az azonban biztos, hogy a tanösvény pallós kialakítású sétánya a tűz martaléka lett, ahogyan a kivételes ökoszisztémában is súlyos károk keletkeztek. A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén keletkezett tüzet hivatásos és önkéntes tűzoltók fékezték meg, munkájuknak köszönhetően a békaterelő kerítést sikerült megmenteni, bár ez is csak métereken múlt.

kép: Vidra Tamás facebook

Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park tájegységvezetője facebook posztjában ezt írta:

„Hatalmas szélben, fél év aszály után, egy gyakorlatilag szárazon álló nádas leégése, a jövő hétre beharangozott országos eső előtt, több mint véletlen. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Farmosi Madárvárta megmenekült, ellenben a sokak által kedvelt Kékbegy Tanösvény pallósora gyakorlatilag megsemmisült. Hasonlóan járt a Madárvárta áramellátását biztosító vezeték is. De ami leginkább aggaszt bennünket, hogy e katasztrófa milyen hatással lesz a Nagy-nádas élőhelyeire és a hozzájuk kötődő fantasztikus növény- és állatvilágra. Várjuk az esőt és a vizet, másban nem bízhatunk. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a békaterelő kerítés 10 méter híján megúszta, a békamentés természetesen folytatódik, ellenben a március 23-ra tervezett hagyományos Családi Napunk megrendezése még kérdéses.”

video: Jászsági Térségi TV facebook

lead kép: digitalworld.no