Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Elsodort egy hidat az ár Új-Zélandon

Világidőjárás
2019. március 28. 12:00
null

Új-Zéland sem marad ki az áradási hullámból. A sziget déli részén az éves csapadékmennyiség 10% zúdult le mindössze két nap alatt. Az 548 mm csapadék áradásokat indított el a helyi folyókon, melyek tetemes mennyiségű hordalékot is magukkal sodortak. Az esőzéseknek ráadásul még nincs vége, az időjárási rendszer tovább haladásáig akár 800 mm csapadékra is lehet számítani.

A Wahio folyó hordalékkal feldúsított vize folyamatos ostrom alatt tartotta a vele azonos elnevezésű hidat, míg végül az már nem bírta tovább, és a tartópillér összeroppant, ledöntve magát a hidat is. A Westland kerületben található építmény összedőlése miatt a helyi hatóságok vészhelyzetet hirdettek ki.

kép:floodlist.com

Bruce Smith, Westland polgármestere elmondta, hogy 100 éve nem láttak hasonló áradást, így erre felkészülni sem tudtak. A területen több helyen is lezárásokat voltak kénytelenek életbe léptetni a hatóságok, hogy a lakosságot megóvhassák.

kép:theguardian.com

A hatalmas áradásokat kiváltó egyenlőtlen csapadékeloszlás oka a klímaváltozás, ez egyértelmű. A helyzet azonban még ennél is rosszabb lehet, mivel a szélsőségek tovább távolodnak, és amennyiben nem állítjuk meg a folyamatot, akkor a hosszú szárazságokat olyan özönvízszerű esőzések követik majd, melyek elsodornak mindent, ami csak az útjukba kerül.

kép:bbc.com

lead kép:stuff.co.nz

víztörmelékklímahídáremberÚj-Zéland