Június 25. Kedd, Bocsárd

Egy 4-es erősségű rém, Veronica fenyegeti az Ausztrál partokat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egy gyorsan izmosodó trópusi ciklon tart Ausztrália nyugati partjai felé, mely kevesebb, mint 24 óra alatt vált egy névtelen szélviharból 4-es erősségű ciklonná, mely a Veronica nevet kapta.

kép:watchers.news

Meglepően gyorsan erősödik a vihar, de még van rá esély, hogy elkerüli Ausztrália partjait. Ebben az esetben nyugatnak fog fordulni a hét vége előtt, így a partvidék csak a kisebb rosszat kapja. Így is heves széllökésekre lehet számítani, de messze nem hoz akkora rombolást a ciklon, mintha elérné azt.

kép:news.com.au

Ez pedig a másik lehetőség. Ha Veronica szeszélye a part felé fordul, akkor egy 3-4-es erősségű hurrikán erejével fog tombolni a part menti településeket, árvizeket, heves esőzéseket hozva. Erre az eshetőségre az olyan települések, mint Karrathat, vagy Port Hedland amennyire tudnak, felkészülnek, de ha valóban megérkezik a hölgy, akkor pusztítása erőteljes lesz, mivel ebben az esetben Veronica legrosszabb részei érik el a partvidéket.

Ha szerencsése alakulnak az események, akkor Veronika elveszíti a lendületét, és lecsendesedik. Ezzel egy időben Trevor már a pusztításon is túl van. A másik ciklon, mely Ausztrália szárazföldi, sűrűn lakott területein végzett rombolást, a károk felmérése egyelőre folyamatban van.

kép:bom.gov.au

A trópusi ciklonok, a tájfunokkal és hurrikánokkal karöltve egyre erősebbek, egyre nagyobb károkat okoznak azokon a területeken, ahova beteszik lábukat. A klímaváltozás következtében ezek a viharok ritkábban jelentkeznek, akkor azonban olyan erővel, hogy az osztályozásukra szolgáló skálát is ki kell majd szélesíteni, mivel tombolásukat már nem lehet leírni a bevett rendszer segítségével.

lead kép:meteo974.re