Június 24. Hétfő, Iván

Belső óceánná változott az árvizek miatt Mozambik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Idai dühöngése lassan a végéhez ér, de ez nem vigasztalja azt a nagyjából 15000 embert, akik még a megmentésükre várnak Mozambikban.

kép: bbc.com

Az ország történelmének egyik legsúlyosabb árvízével kénytelen szembenézni, mely az Idai ciklon pusztítása után maradt hátra. A területet belső óceánként emlegetik, mivel gyakorlatilag minden víz alatt van, mely a folyók környékén, vagy a part közelében helyezkedik el. A mentési munkálatok folyamatosak, már három napja tartanak, de eddig csupán 3000 embert sikerült kimenteni a területről.

kép: bbc.com

Mintegy 3000 négyzetkilométeres terület került víz alá, az emberek a fákon, vagy a tetőkön várják a mentést végzőket. Egy túlélő Beira városából – mely part menti település – elmondta, hogy a vízhez közeli két emeletes házak egyszerűen eltűntek, a menekülésre esélyük sem igazán volt.

kép:kép: bbc.com

Eddig 300 áldozatról tudnak a hatóságok Zimbabwéban és Mozambikban, de sok terület még nem elérhető, így ez a szám valószínűleg még emelkedni fog. Sajnos azzal is számolni kell, hogy a mentési műveletek már három napja tartanak, és még sokáig el fognak tartani, az embereknek azonban sem élelme, sem tiszta ivóvize nincsen. A helyi egészségügyi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a klórozatlan víz fogyasztása miatt a betegségek száma is ugrásszerűen megemelkedhet, ami további terheket ró a mentőcsapatokra.

kép:kép: bbc.com

lead kép:futurewater.eu