Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

A hatok közül Joaninha is megmutatta magát

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A déli féltekén lévő 6 ciklon közül Joaninha eddig nem igazán hallatott magáról. Most azonban megtalálta a hangját, aminek a Rodriguez-sziget lakói valószínűleg nem örülnek annyira.

kép:clicanoo.re

A sziget Mauritius második legnagyobb szigete, jelentős turizmussal. Most azonban Joaninha szeszélyét kénytelenek elviselni. A ciklon a szigetet 80 kilométerre közelítette meg, ami igencsak közelinek számít.

kép:news24.com

Joaninha 213 km/h-ás széllökéseket képes produkálni, ám távolságának köszönhetően teljes ereje nem érezhető a szigeten. Ez persze nem jelenti azt, hogy szellőkkel kell számolnia az ott élőknek, hiszen 33 órán keresztül 100 km/h-nál is erősebb szél tombolt a területen. A hatóságok eddig összesen 400 embert szállásoltak el menedékhelyeken, akiknek el kellett hagyni otthonaikat.

kép:aljazeera.com

A szigeten nem csak a szél, hanem a ciklon által hozott csapadék is gondot jelent, mivel rövid idő alatt 200 mm esőt zúdított a területre, és ezek nem a végleges adatok.

kép:watchers.news

Joaninha azonban szerencsére távolodik a szigettől, és várhatóan nem is fog megmozdulni. Ráadásul igen gyorsan, 15km/h-val mozog, vagyis az ítéletidő már nem tart sokáig. A károk felmérése azonban majd csak ezután kezdődik, és egy olyan sziget, mely a turizmusból él, épületeinek és útjainak sérüléseit erősen megsínyli.

lead kép:youtube.com