Június 14. Péntek, Vazul

6 trópusi ciklon dühöng a déli féltekén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A hatalmas viharrendszerek szezonja február-március, bár ez utóbbi hónapban rendszerint már kis is fújnak a trópusi ciklonok, hurrikánok és tájfunok, de ez nem törvényszerű.

Most a déli féltekén egyszerre 6 trópusi ciklon is jelen van, és sajnos többségük potenciális veszélyforrás is, hiszen erejüket és mozgásukat tekintve a lakott területekre is komoly fenyegetést jelentenek.

kép:meteo974.re

Haleh már kezd veszíteni erejéből, így valószínűleg már nem fog bajokat okozni, csúcsintezitása azonban elérte a 260 km/h-t is.

Idai-t már nem kell bemutatni, hiszen Mozambik területén elképesztő pusztítást vitt véghez, és ereje még mindig jelentős.

Savannah szintén igen intenzív trópusi ciklon, aki egyre erősödik, és mozgási iránya miatt potenciális fenyegetést jelenthet az indiai partoknak is.

Trevor Ausztrália partjainál tombolt, szintén hatalmas károkat okozva. Robbanásszerű erősödésen ment keresztül március 18.-19.-én így 120 km/h-ról 210 km/h-ás szélsebességre erősödött.

kép:perthnow.com.au

Veronica Trovorral kéz a kézben halad szintén az Ausztrál partoknál. A mozgása még kétséges, előfordulhat, hogy az egyik legpusztítóbb viharrá lép elő az állam történetében, jó esetben azonban elkerüli azt.

kép:phys.org

És ha minden még nem lenne elég, erejét próbálgatja Joaninha, aki rövid időn belül elérheti a potenciálisan veszélyes értékeket.

lead kép:ntnews.com.au