Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

USA- fagy, Ausztrália - extrém forróság

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Miközben az USA területén egy jégvilág van épülőben, addig Ausztrália minden idők legmelegebb januárjával volt kénytelen szembenézni. És itt sajnos nem arról van szó, hogy az emberek izzadtak, és mindenki az árnyékot kereste. Ennek a melegnek sokkal komolyabb következményei voltak.

Hivatalosan

Az Ausztrál Meteorológia Hivatal hivatalosan is megerősítette: mióta feljegyzéseket készítenek a hőmérsékletről a kontinensen, azóta 2019 januárja volt a legmelegebb hónap. A középhőmérséklet 30°C volt, a területen mértek 40°C-ot, de egyes részeken 49°C-ot is. a döbbenetes meleg pedig nem csak az embereket, hanem az élővilágot is erősen megterhelte.

kép:allorganics21.blogspot.com

Ausztrália élővilága kivételes, hiszen sok olyan állattal találkozhatunk itt, amelyekkel sehol máshol. Ez az ökoszisztéma azonban törékeny is, amit a mostani hőhullám nagyon erősen megmutatott. A melegre nagyon érzékeny lények között vannak a denevérek is, melyek a 42°C feletti meleget már nem képesek elviselni. Az állatok megzavarodva hullottak le a fákról, vagy gabalyodtak bele a vezetékekbe. A segítségükre siető embereket megtámadták. De ez még a jobbik verzió volt. Sajnos sok denevér egyáltalán nem volt képes megküzdeni a meleggel, tömegesen hullottak a fákról a halott állatok. Két nap kellett csupán ahhoz, hogy egy tetőző hőhullám a pápaszemes repülőkutya ausztráliai populációjának harmadát kiirtsa.

Szélsőséges időjárás

Az, hogy az USA és Ausztrália között ilyen különbségek vannak nem annyira meglepő, mint az, hogy Ausztrálián belül is elképesztő eltéréseket lehet tapasztalni. A kontinens szárazságtól sújtott keleti részén a folyók vízállása alacsonyabb lett, a hőség pedig beindította az algavirágzást. A növények tömegesen lepték el a folyókat, a virágzás pedig kivonja a vízből az oxigént, ráadásul mérgező anyagokat is juttat bele. Ennek következtében millió szám jelentek meg a partokon a döglött halak, melyek bűze messziről érezhető. A szárazság Alice Springs közelében 100 vadlovat és nagyjából 2500 vad tevét is pusztulásra ítélt.

kép:bbc.com

Mindeközben a kontinens északi részé özönvízszerű esőzésekkel kell szembenézni. Ennek következtében a Queensland-i Townville városát katasztrófa sújtotta területté kellett nyilvánítani, és az ott élő embereket fel kellett szólítani arra, hogy hagyják el otthonaikat, és menjenek biztonságos helyre.

lead kép:clickondetroit.com