Július 16. Kedd, Valter

Komoly vihar közelít!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egy kiterjedt ciklon közelít Európához, ami már ma is eléri Írország partjait. Nagyobb mennyiségű csapadék is érkezik, de az igazán durva, a 90-100 km/h szélvihar. A hurrikán erősségű szél nem csak a szárazföldre veszélyes, hanem a tengeren is érezteti hatását. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy Írország és Nyugat – Anglia partjaihoz közel akár 10 méteres hullámokkal is számolni kell.

kép: meteox.com

A spanyolok és franciák sem járnak sokkal jobban, a ciklon ugyanis előbbihez 6-7, utóbbihoz akár 8 méteres hullámokkal érkezik. Ezek azonban szerencsére nem a partok közvetlen közelében alakulnak ki, hiszen úgy a pusztításuk is elképesztő lenne.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene felkészülni a viharra. A szél ereje jelentős, és az utóbbi hónapok természeti jelenségeit figyelembe véve egyáltalán nincs kizárva.

kép:insuranceday.maritimeintelligence.informa.com

A ciklon potenciálisan hurrikán erősséggel rendelkezik, a víz felett mérve nem ritkák benne a 150km/h feletti széllökések sem. Mivel a ciklon heves esőzéseket is hoz magával, mindehhez komoly szélerősséggel is bír, sajnos a tornádó kialakulásának esélye is megvan.

lead kép:Severe Weather Europe