Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Áradás veszélyezteti a Nagy Korallzátonyt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztráliára rájár a rúd mostanában. A januári rekord meleg után az árvizek jelentenek egyre nagyobb gondot a kontinensnyi országban. A gondot a Queensland területén tomboló heves esőzések jelentik, melyek komoly árvizeket eredményeztek.

kép: freepressjournal.in

Ömlik a víz

A lakosságot is erősen érinti a helyzet, mivel a városok is víz alá kerültek. Két ember életét is vesztette az áradó víz miatt, illetve krokodilokat is láttak a városok területein a vízben. Ez már önmagában is igen nagy gond, de az áradás most a part közelében szélcsenddel is párosul.

kép: bbc.com

Ez azt eredményezi, hogy a tenger nyugodt, ami kedvezne a búvároknak, és a Korall-tengerben látnivaló akad bőven. Az itt elterülő Nagy Korallzátony kedvelt célpontja a kíváncsi turistáknak, és persze a tudósoknak is.

Hordalékkal jön az ár

Az áradás a folyókon keresztül igen nagy mennyiségű földet, követ, és sajnos vegyszereket is hoz magával, amit bizony a tengerbe ereszt. A vegyszereken kívül a többivel nem lenne gond abban az esetben, ha nem lenne szinte tökéletes szélcsend. Ha mozognak a levegő, az hullámzást is generálna, és a beszivárgó hordalékos víz gyorsan eloszlana.

kép: bbc.com

Most azonban elönti a zátony egy részét, 60 km-re is „beúszva” a tengerbe, és a tudósok attól félnek, hogy a fény sokkal kevésbé lesz képes eljutni a korallokhoz, ami gondot jelent a már egyébként is hatalmas károkat elszenvedett, kiemelkedő jelentőségű természeti képződménynek. A probléma a zátony mintegy 600 kilométeres szakaszát érinti. Emellett a tápanyagban gazdag ár azzal a problémával is fenyeget, hogy jelentős algaszaporodást eredményez, mely a vízen lebegve szintén a fény lejutását akadályozza.

kép: bbc.com

lead kép:independent.co.uk