Június 17. Hétfő, Alida, Laura

46°C-os hőség tombol Ausztráliában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az idő kellemesen meleg nálunk, és Európa több országában is. Míg mi a tavasznak örülünk, addig az ausztrálok a nyári forróságtól fuldokolnak. Eddig is volt gondjuk a meleggel – gondoljunk csak a tömeges denevérpusztulásokra -, de most egy újabb rekord dől meg az országban.

kép:castellum.do

Rekord meleg

Ausztrália délkeleti részén egy nyugati-délnyugati irányú vályúban kialakult extrém forró levegőtömeg vonul keresztül. A jó hír, hogy nem tart majd sokáig a jelenléte a kontinens felett, a rossz, hogy az előrejelzések alapján akár 46°C-os csúcs hőmérsékletet is eredményezhet.

Bár Ausztráliában éppen nyár van, ez azért még náluk is túlzás. A megszokotthoz képest egyes területeken 15°C-kal is melegebb van, ami – mint ahogyan azt már tudjuk – komolyan rányomja bélyegét a helyi élővilágra is.

kép:severe-weather.eu

Szél

A vájúban kialakult forró légtömeg erős széllel is párosul, ami külön rossz hír, tekintve, hogy ezzel jelentősen megnövekszik az erdő és bozóttüzek kialakulásának esélye. Ezzel számolnak is a szakemberek, de sajnos azzal is tisztában vannak, hogy a klímaváltozás súlyosbodásával egyre kevésbé lesznek képesek bármit is tenni a tomboló tűzvészek ellen, amik Ausztrália történetében egyébként sem ritkák.

kép:severe-weather.eu

lead kép:beckerek.info