Június 13. Csütörtök, Anett

Zakopane hóhelyzet: az ajtón tessék kimászni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Zakopane sokak számára nem ismeretlen, hiszen Lengyelország téli fővárosának is szokták nevezni. Ez nem is véletlen, mert bár nyáron is számtalan látnivalót kínál, igazi arcát télen mutatja meg. Turistaként csupa szépség a városka, itt lakni azonban – főleg télen – nem olyan egyszerű.

Hó, hó, mindenütt hó

A városi ember csillogó szemmel nézi a havas tájat, melybe nem vegyülnek szürke, eljegesedett hókupacok, nem teszi latyakká a havat az utakon a temérdek autó, és nyugalom, béke van mindenhol. Egészen addig a pontig, amíg nem próbál egy ilyen helyen autóval közlekedni, esetleg bele nem huppan a szűz hóba.

kép: sielok.hu

Aki elindult már valaha Zakopaneba télen autóval, az pontosan tudja, hogy bizony veszélyes vállalkozásba kezdett. Alap, hogy hólánc nélkül nem is gondolkozunk erről az útról, de a lehetőségekhez mérten inkább bízzuk magunkat egy tapasztalt sofőrre, vagy válasszuk meg az utazási időpontot nagyon körültekintően.


forrás: sewere weather

A város ugyanis a Magas - Tátrában található, így nem ritka a mínusz 20 fok, és persze a havazás sem. Nálunk már komoly gondokat okoz 20 centi hó, itt azonban a napokban a hegyvidékeken 220 centivel kell számolni, de a völgyben is 50 centi feletti mennyiség található. Ráadásul néhány napon belül újabb 55 centire számítanak, és hol van még a tél vége.

A helyi lakosoknak, illetve a szállásadóknak kell eltakarítani a havat a házak elől, ami sokszor nem kis kihívást jelent, ahogyan például a reggeli elindulás is bajos lehet. Legalábbis itthon viszonylag ritka, hogy az ember kinyitja az ajtót, és a vele azonos magasságúhófalon felmászva jut csak ki a házából. Jobb híján ilyenkor lehet, hogy az ablakot választani a célravezető megoldás.

lead kép: sielok.hu