Június 13. Csütörtök, Anett

Több, mint 600 tornádó tombolt Európában!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A globális felmelegedés egyik velejárója, hogy a Föld időjárási rendszerei átalakulnak. Ezzel meg kell tanulnunk együtt élni, hiszen a felmelegedés nem megállítható, az üteme az, amit lelassíthatunk. A rendszerek felborulása pedig olyan jelenségeket eredményez, melyekről előtte inkább csak a hírekben, vagy könyvekben találkozhattunk.

kép:scientificamerican.com

Tornádók Európában

A tornádók jelenléte nem kuriózum Európában, ám azért nem is mindennapos. Sajnos azzal kell szembesülünk, hogy ez mostantól megváltozik. Csak az utóbbi egy évben 628 tornádót regisztráltak az öreg kontinens területén, ami igen nagy szám.

kép:nypost.com

A tornádók kialakulásának egyik mozgatórugója a vihar, melynek ereje sajnos a globális felmelegedés hatására megnő. A tornádókat heves esőzés kíséri, ám erejük nem ebből, hanem a forgó szél sebességéből adódik. Jelenleg a legerősebb tornádók a Teodore Fujita japán meteorológus után Fujita skála névre keresztelt rendszerben EF-5-ös erősségűek. Ezt a skálát az USA az ezredforduló elején korrigálta (némileg mérsékelte a „követelményeket”.

A tornádók, melyek mostanában pusztítanak egyre erősebbek, akárcsak a hurrikánok és tájfunok. Ahogyan pedig ez utóbbiak mérését is ki kell terjeszteni, úgy a tornádók erejének maximuma is feljebb fog kúszni. Jelenleg a legerősebb az EF5-ös mely a hivatalos leírásban is az „elképesztő” elnevezést viseli. Itt a szél forgásának sebessége nagyobb, mint 322 km/h. Elnevezése nagyon is találó, de lehet, jobban illene rá az a Twister című filmben elhangzott megnevezés: Isten haragja. Ez a természeti jelenség már elbontja a több emeletes vasbeton épületeket is, és játszi könnyedséggel ragadja magával az autókat, nagyobb tereptárgyakat is.

kép: sewere-weather.eu

Szerencsére azonban az ilyen erejű tornádó egyelőre ritka, jellemzőbbek a gyenge EF-0 és a nagy EF2, melyek 105 és 217 km/h sebességgel forognak. Az Európai tornádók többsége is ebben a tartományban található egyelőre.

lead kép:wired.com